Hoppa till innehåll

Om

Information om Prästuddens Tomtägarförening.

Prästudden

  1. Namnet Prästudden är från den tid då Arholma, Björkö och Vätö utgjorde en kyrklig församling och prästen kom sjövägen till denna udde för att ta sig vidare till medeltidskyrkan vid Vätösund.På 1960-talet avstyckades flera stora områden på ön för sommarstugebebyggelse. Exploatören på Prästudden hette Karl-Axel Garf som i sin tur hade köpt marken av familjen Berggren. Tomtägarföreningen liksom vägföreningen grundades 1968 och har sedan dess haft ansvar för att sköta området.
  1. Två föreningar och fyra byar ansvarar för skötseln
    Tomtägare på Prästudden är med några få undantag medlemmar i två föreningar och i en av fyra ”byar”. Genom Prästuddens tomtägarförening är medlemmarna även delägare i Hargs bys samfällighet samt en liten ö i Vätösund.
    Tomtägarföreningen omfattar 89 tomter och ett stort grönområde med intilliggande stränder utmed Prästuddsvägen, sammanlagt 66 hektar. De flesta bor här sommartid men några året runt.
    Tomtägarområdet är indelat i Söderbyn, Fladenbyn, Mellanbyn och Norrbyn. Inom föreningens område finns badplatser, varav en med både sandstrand och klippor, en hamn bortom kvarnen i Fladenbyn och ytterligare en längst ut på Strandbodastigen i Norrbyn. Föreningens medlemmar ansvarar gemensamt för skötseln av badplatser, hamnar, grönområden och stränder.

Dikesrenar utmed tomten bör hållas efter av den enskilde medlemmen. Skogsavverkning äger rum ungefär vart tionde år, proffs sköter detta jobb, annars gör vi det mesta tillsammans.
Medlem som vill fälla träd på föreningens grönområde ska ta upp sitt önskemål med byamannen och få föreningsmedlemmarnas godkännande vid städdagarna. Vi avråder bestämt från att fälla träd på egen hand på gemensam mark.

  1. Årsmöten, styrelse och byamän
    Varje medlem uppmanas hålla sig underrättad om vad som är på gång i området genom att närvara vid tomtägar- och vägföreningens årsmöten, som äger rum på våren (april eller maj). Byamännen, som förbereder föreningens städdagar, är också värdefulla kontakter. Det löpande arbetet sköts av styrelsen. Anmäl gärna ditt intresse till valberedningen för styrelsearbetet eller uppdraget som byaman. Byamännen, som väljs av årsmötet för en 2-årsperiod, fungerar också som valberedning. Förutom dessa funktioner finns hamnkaptener och materialförvaltare som utför sysslor för föreningen.
  2. Städdagar vår och höst
    Att vara tomtägare innebär alltså inte bara att ansvara för den egna tomten utan också att delta i skötseln av gemensamma områden och angelägenheter. Detta utövas tillsammans med föreningens övriga tomtägare på städdagar, vid årsmöten samt midsommarfirande. Städdagarnas betydelse kan inte nog framhållas. Varje by har sin städdag. En lördag på våren och en på hösten kallas medlemmarna till städdag. Om man inte kan närvara vid sin egen bys städdag kan man delta i en annan bys. Datum meddelas på föreningens anslagstavla. Det är då vi tillsammans sköter om föreningens stora grönområden och ser

till att området behåller sin karaktär. Upplägget med att föreningen inte lejer ut skötseln av de gemensamma markerna förutsätter att alla som förmår deltar i arbetet. För medlemmar som deltar på städdagar reduceras medlemsavgiften.

  1. Dricksvatten och miljön
    De flesta tomtägare har numera låtit borra för eget vatten. Men vattnet är i realiteten en gemensam resurs så för att inte riskera saltintrång i dricksvattnet uppmanas alla att hushålla med vattnet. Dessutom ser vi helst att alla i möjligaste mån använder miljövänliga produkter för att minimera att skadliga ämnen tränger ut i grundvattnet och i våra marker.
  2. Båtar, bilar och husdjur
    Medlemmar i tomtägarföreningen har tillgång till båtplats. Kontakta hamnkaptenen som sköter tilldelning av platser om du är intresserad av en båtplats.
    Ansvaret för skötseln av vägarna, som även omfattar vinterunderhåll, utövas genom Prästuddens vägförening. Vägföreningens medlemmar utgörs i stort av fastighetsägare inom Prästuddens tomtområde. Förutom medlemmar i vägföreningen finns ett antal slitagebetalande medlemmar.
    Tag gärna med dig hunden i våra gemensamma marker. Men för att skydda vilda däggdjur och fåglar ska hundar inte springa lösa, allra helst inte från 1 mars till 20 augusti. Midsommarfirande, fiske, tennis och fotboll
  3. Byarna turas om att arrangera det årliga midsommarfirandet med dans kring stången på ängen mellan Söderbyn och Mellanbyn. Det innebär att varje by är arrangör vart 4:e år. I närheten av midsommarängen finns också några kolonilotter och en tennisbana. Tennisbanan sköts av en särskild förening till vilken tomtägare kan söka medlemskap. Fotbollsplan finns i Söderbyn vid Ringvägens slut. Föreningen har fiskevatten men fiskekort krävs för att lägga nät och fiska från båt. Fiskekort kan köpas i Hargs matbutik.
  4. Brevlådor
  5. Post och tidningar delas sommartid ut i medlemmarnas brevlådor. Vintertid (oktober – april) är utdelningen mer begränsad, då lämnas all post i en för föreningen gemensam brevlåda vid infarten till området.
  6. Anslagstavla
  7. Föreningen har en anslagstavla placerad vid korsningen Fladenvägen och Prästuddsvägen. Här anslås kontaktuppgifter till olika funktioner i föreningen, datum för städdagarna och annan information till medlemmarna. Här finns även plats att sätta upp privata anslag. Föreningen har också en mejladress (info@prastudden.se) som styrelsen läser inför sina möten.